παιδεία
Καταρρέουν τα σχολεία της Ανατολικής Αττικής

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

 

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει πάρει το ζήτημα των κενών στα σχολεία της περιοχής, καθώς μετά και τους διορισμούς αναπληρωτών που ανακοίνωσε το Υπουργείο μετά τις γιορτές, στην Ανατολική Αττική παραμένουν 90 κενά όλων των εκπαιδευτικών στην ΠΕ, σε πρωινά και ολοήμερα και 22 τάξεις χωρίς δάσκαλο (κάποιες για πάνω από μήνα) και 8 τμήματα νηπιαγωγείων κλειστά!!!

 

H Ανατολική Αττική είναι η περιοχή με τα περισσότερα κενά σε όλη τη χώρα! Το πρόβλημα – τα κενά αναλυτικά: 8 Νηπιαγωγών, 28 δάσκαλων, 6 αγγλικών, 5 εικαστικών, 11 Φυσικής Αγωγής, 10 μουσικής, 9 πληροφορικής, 4 θεατρολογίας, και 8 δάσκαλοι ειδικής αγωγής.

 

Στην περιοχή μας, τμήματα χωρίς δάσκαλο: στο 1ο Αναβύσσου, 2ο Κορωπίου, 1ο Μαρκόπουλου, 2ο Π-Ράφτη, Παλαιά Φώκαια, το κλασσικό τμήμα του 2ου Νηπιαγωγείου Λαυρίου κλειστό!

 

Η μόνη ίσως προοπτική για κάποιους δασκάλους τάξης είναι ο μόνιμος διορισμός των 17 δασκάλων και 95 νηπιαγωγών που θα τοποθετηθούν σε ένα με ενάμιση μήνα και αφορούν όλη τη χώρα! Δεν φτάνουν όμως, ακόμα και αν τοποθετηθούν κάποιοι απ’ αυτούς στην Αν Αττική.

 

Όπως εξηγεί ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Κ. Σωτηρίου», οι «ΛΥΣΕΙΣ» στις οποίες καταφεύγουν με την έμμεση ή άμεση υπόδειξη της διοίκησης:

 

Οι μαθητές μοιράζονται στα άλλα τμήματα – αλλιώς θα έπρεπε να διακοπεί  η φοίτηση τους–Τα υπόλοιπα τμήματα του σχολείου που έχουν δάσκαλο επιβαρύνονται και παρεμποδίζεται το μάθημα καθώς φτάνουν μέχρι 30 ακόμα και 35 μαθητές.

 

Σε πολλά σχολεία κλείνουν τα ολοήμερα οδηγώντας σε απόγνωση εργαζόμενους γονείς.

 

Τα παιδιά σχολάνε νωρίτερα από το προβλεπόμενο ωράριο.

 

Εκπαιδευτικοί «απασχολούν» τις τάξεις αυτές χωρίς να είναι εκπαιδευτικοί των αντίστοιχων μαθημάτων που λείπουν, για να μη σχολάνε νωρίτερα τα παιδιά ενώ στην ουσία ΔΕΝ μπορούν να κάνουν το προβλεπόμενο μάθημα.

 

Έχουν καταργηθεί σχεδόν παντού οι ώρες για ενισχυτική διδασκαλία αποδυναμώνοντας έτσι τους πιο αδύναμους μαθητές.

 

Τα προγράμματα ΕΣΠΑ απαγορεύουν να μπει ο δάσκαλος στην τάξη. Έτσι  στέλνεται δάσκαλος για το ολοήμερο (μέσω ΕΣΠΑ) και στο ίδιο σχολείο παραμένει η τάξη χωρίς δάσκαλο(!) αποκαλύπτοντας και τον ρόλο των ΕΣΠΑ και της χρηματοδότησης της ΕΕ.

 

Στα νηπιαγωγεία όπου προκύπτει κενό (λόγοι υγείας κλπ) αναστέλλεται η λειτουργία του αντίστοιχου τμήματος ή στα ολοήμερα σταματάει η απογευματινή λειτουργία!!!

 

«Εικόνες διάλυσης του δημόσιου σχολείου – αποτέλεσμα των περικοπών των Μνημονίων και της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ που έχουν βάλει στο στόχαστρο τη δημόσια Παιδεία, την Υγεία και κάθε δημόσια υπηρεσία στο βωμό της εξυπηρέτησης του χρέους και των κερδών τους. Η κατάσταση δεν υπάρχει προοπτική να βελτιωθεί αλλά μόνο να χειροτερεύει» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση και δηλώνουν ότι:

 

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ. ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΠΛΟ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ

 

Η μόνη διέξοδος για να μπορέσουν να σταλούν εκπαιδευτικοί είναι οι δυναμικοί αγώνες γονέων και εκπαιδευτικών

 

Καλούμε τους γονείς να προχωρήσουν σε μαζικές διαδικασίες (αν θέλουν επιπλέον ενημέρωση να μας καλέσουν  σε συνεδριάσεις και συνελεύσεις τους) και να πάρουν αποφάσεις για  δυναμικές κινητοποιήσεις ανά σχολείο.

 

Καλούμε όλους τους συλλόγους -Ενώσεις γονέων σε κοινή σύσκεψη Παρασκευή 17/1 στην αίθουσα εκδηλώσεων του κινηματοθέατρου Άρτεμις στο Μαρκόπουλο στις 7μμ για να συζητήσουμε την κατάσταση των σχολείων, το σύστημα φακελώματος my school και τι να κάνουμε.

 

Καλούμε σε μαζική παράσταση φορέων (ενώσεων και συλλόγων γονέων και εκπαιδευτικών συλλόγων και τη ΔΟΕ) την Πέμπτη 16/1 στις 1μμ στην περιφερειακή δ/νση εκπ/σης

 

Κηρύσσουμε την Τρίτη 21/1 μέρα μαζικής κινητοποίησης γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών, και καλούμε σε συγκέντρωση στις 12.30μμ, στο Υπουργείο Παιδείας.

 

Καλούμε τους συναδέλφους

 

Να μην αποδέχονται την παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων (υπερωρίες, απασχόληση κλπ) για να μη συμβάλουν στην απόκρυψη του προβλήματος. Να λειτουργούν τα σχολεία όσο επιτρέπει το διδακτικό ωράριο των συναδέλφων.

 

Να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση στο υπ Παιδείας. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής τους προκηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας 11 – 2μμ και τις 3 πρώτες ώρες του διδακτικού ωραρίου των συναδέλφων που συμπληρώνουν στο ολοήμερο.

 

Καλούμε τους άλλους συλλόγους της Αττικής που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα να συντονίσουν τη δράση τους και τη ΔΟΕ να σταματήσει την ολιγωρία και  να στηρίξει και να συμμετέχει στην κινητοποίηση στο Υπ. Παιδείας.

 


Όνομα:
Σχόλιο:
 
 
Created by | INCOM CMS