περιβάλλον
Η απάντηση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

 

Επιστολή προς τον Δήμαρχο Σπατών - Αρτέμιδος απέστειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, κ. Ζαν Ζακ Λεσουέρ, σε απάντηση της επιστολής που απέστειλαν η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία & η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων προς τον Δήμο που καταγγέλλουν τη λειτουργία του δελφινάριου.

 

Η απάντηση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου:

 

«Ήρθε στην αντίληψή μας επιστολή της “Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων” με ημερομηνία 7.1.2013 απευθυνόμενη προς εσάς και η οποία μας αφορά, καθόσον περιέχει σειρά παραπληροφοριών και αρνητικών ισχυρισμών σε βάρος μας.

 

Καταρχάς, δεν αληθεύει ότι τα δελφίνια έχουν εισέλθει στην Ελλάδα με παράνομο τρόπο.  Αντιθέτως έχουν εκδοθεί, από τις λιθουανικές αρχές,  όλα τα απαιτούμενα από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία έγγραφα και παραστατικά [CITES, TRACES], προκειμένου να ταξιδέψουν ενδοκοινοτικά από την Λιθουανία στην Ελλάδα, και είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι αυτό θα διαπιστωθεί και από την Ελληνική Δικαιοσύνη όπου εκκρεμεί η υπόθεση.   Όσον αφορά το θέμα της κατασχέσεως των δελφινιών είναι θέμα  που επίσης απασχολεί την Ελληνική Δικαιοσύνη όπου έχει προσφύγει η κυβέρνηση της Λιθουανίας. Και βεβαίως η παραμονή τους στις εγκαταστάσεις μας δεν αντίκειται σε καμία σχετική νομοθεσία της Ε.Ε, όπως ισχυρίζεται η άνω ομοσπονδία.

 

Επισημαίνουμε επίσης ότι η αναφορά στο άρθρο 12 του Ν.4039/2012 είναι άστοχη και παραπλανητική αφού αποσιωπάται έμμεσα ότι από τον κανόνα αυτό εξαιρούνται, με το αμέσως επόμενο άρθρο 13 του ίδιου Νόμου,  τα ζωολογικά πάρκα.  Η εξαίρεση αυτή είναι συνειδητή και εύλογη επιλογή του νομοθέτη, αφού σε όλες τις χώρες της Ευρώπης λειτουργούν νόμιμα ζωολογικά πάρκα με τους ίδιους κανόνες.  Είμαστε άλλωστε το μοναδικό στην Ελλάδα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων (ΕΑΖΑ).

 

Τονίζουμε, και αυτό έχει μεγάλη σημασία για εμάς που πρωτίστως επιτελούμε έργο εκπαιδευτικό, ότι τα δελφίνια που ζουν στο Πάρκο δεν δίνουν παραστάσεις όπως αυτές που αναφέρει ο Ν.4039/2012.  Αυτό που διεξάγεται στο Πάρκο είναι εκπαιδευτικές παρουσιάσεις όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δούνε από κοντά τα δελφίνια και να μάθουν περισσότερα για αυτά και τις φυσιολογικές τους συμπεριφορές.   

 

Τα δελφίνια δεν προβαίνουν σε οποιαδήποτε αφύσικη πράξη, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως παράσταση.  Η όλη δραστηριότητά τους που λαμβάνει χώρα ενώπιον του κοινού, δεν διαφέρει από την δραστηριότητά τους που λαμβάνει χώρα και εκτός του κοινού, και στην φύση. Το συγκεκριμένο θαλάσσιο θηλαστικό, από την φύση του επιδίδεται σε άλματα έξω από το νερό, για δικούς του λόγους.  Το ίδιο και για την κολύμβηση σε συγχρονισμό με τα άλλα μέλη της αγέλης του.  Το ίδιο για την ασχολία του με αντικείμενα που βρίσκει μέσα στο νερό, τα οποία επεξεργάζεται με το ρύγχος  και το στόμα ή τα πτερύγιά του.

 

Θέλουμε επίσης να επισημάνουμε το γεγονός πιστοποίησης της μη διενέργειας παραστάσεων των δελφινιών και από το αστυνομικό τμήμα Σπατών κατόπιν αυτοψίας των οργάνων του.

 

Σχετικά με τις δήθεν παράνομες εγκαταστάσεις, ο ισχυρισμός αυτός  δεν ευσταθεί δεδομένου ότι όλες οι τυχόν παραβάσεις έχουν νομιμοποιηθεί από την 30-5-2012, με την διαδικασία του Ν.4014/2011, και καταβάλλουμε ανελλιπώς τις δόσεις του σχετικού τέλους νομιμοποιήσεως που μας έχει βεβαιωθεί.

 

Ειλικρινά μας προκαλεί απορία το μένος αυτών των οργανώσεων  κατά της εταιρείας μας η οποία είναι μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα, απασχολεί δεκάδες υπαλλήλους, καταβάλλει πολύ μεγάλα ποσά σε φόρους στο Ελληνικό Δημόσιο και προάγει τον πολιτισμό.

 

Τις αιτιάσεις τους καλά θα κάνουν να τις επικοινωνήσουν στους 620.000 μαθητές, από τους 2.940.000 επισκέπτες που μας έχουν επισκεφθεί από το 2000, και είμαστε σίγουροι ότι οι απαντήσεις που θα λάμβαναν θα τους εξέπλητταν.

 

Με τις ανωτέρω σκέψεις και ευκαιρίας δοθείσης σας επαναλαμβάνουμε την επιθυμία μας να βρισκόμαστε πάντοτε εντός των ορίων της νομιμότητας την οποία εσείς προασπίζετε, προσφέροντας ταυτόχρονα στις χιλιάδες των επισκεπτών μας μια εμπειρία ισάξια των καλυτέρων ζωολογικών πάρκων του κόσμου».

 


Από: Άννα
 Καλά είναι σοβαρός ο τύπος? Καταλαβαίνει τι γράφει ή του ξεφεύγουν?
Από: Βερόνικα Κατσέλη
 Ο τύπος Κυρία Άννα έκανε τον πρώτο ζωολογικό κήπο στην Ελλάδα και συμβάλλει στην προστασία και τη διατήρηση των ειδών.
Από: Nikolaos L
 Όχι κυρία Βερόνικα,η διατήρηση των ειδών γίνεται στο φυσικό τους περιβάλλον σε εθνικά πάρκα και δρυμούς,όχι σε μερικά τετραγωνικά μέτρα φυλακής.Αυτά τα ζώα είναι ζωντανά εκθέματα όπως στο παρελθόν ήταν ακόμα κ άνθρωποι ιθαγενείς(Tierpark Hagenbeck,Bronx Zoo κ.α.).Τα περισσότερα από αυτά έχουν χάσει την ικανότητα να ζήσουν στο φυσικό τους περιβάλλον κ αυτό τα λέει όλα.Εξάλλου είναι κ το βασικό επιχείρημα των πάρκων ότι τα ''προστατεύουν''.Ρωτήστε τον κύριο αυτό πόσα φράγκα βράζει από τον πόνο των κακόμοιρων αυτών ζώων.Όταν διατηρείς ένα είδος στην ζωή απλά δεν το διατηρείς γιατί δεν είναι στο φυσικό του περιβάλλον.Πόσο μάλλον όταν βγάζεις και τρελά λεφτά από αυτό,γιατί αν δεν έβγαζε δεν θα το επέκτεινε συνεχώς.
Από: σταθης
 δεν μπορω να ακουω βλακείες νικολαε σκεψου πρωτα τι θες να γραψεις μαθε και μετα γραψε. επισης μαθε ποσα εχει ξοδεψει και που την εφερε την ελλαδα με αυτό που εκανε. το οποιο δεν ειχες και δεν είμασταν ικανοι να να εχουμε και δεν ειμαστε ακομα ασχετα αν το εχουμε πηγαινε μια επισκεψη εκει και μετα μιλα θα δεις ότι εμεις ειμαστε τα χειροτερα ζωα με αυτά που κανουμε. οσο για την αννα η ηλιθιοτητα στο μεγαλειο της.
Όνομα:
Σχόλιο:
 
 
Created by | INCOM CMS