περιβάλλον
Καταγγελία για το δελφινάριο στα Σπάτα

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

 

Τον Οκτωβρίου του 2010 η εταιρεία με την επωνυμία « ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Α.Ε.» που εδρεύει στη Θέση Γυαλού στα Σπάτα, εισήγαγε από το Θαλάσσιο Μουσείο της Λιθουανίας συνολικά 11 δελφίνια για να τα χρησιμοποιήσει σε παραστάσεις εντός του χώρου του. Από τότε μέχρι σήμερα, πολλοί εναντιώνονται στη λειτουργία του δελφινάριου.

 

Σε συνέχεια καταγγελιών, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία & η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων με επιστολή τους προς τον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος καταγγέλλουν τη λειτουργία του δελφινάριου :

 

«Έπειτα από ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών διαπιστώθηκε ότι, η μεταφορά των ζώων αυτών, η παραμονή τους στις εγκαταστάσεις της εν λόγω εταιρείας, καθώς και η συνακόλουθη χρήση αυτών είναι παράνομη εφόσον αντίκειται τόσο στην παρ’ ημίν νομοθεσία, όσο δε και στην σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, οι εγκαταστάσεις δελφινάριου δεν εμπίπτουν στην σχετική άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της επιχείρησης  ενώ στερούνται και πολεοδομικής αδείας και υποβλήθηκε σύσταση προς την επιχείρηση για συμμόρφωσή της προς τους όρους λειτουργίας της αρχικής της αδείας, που σημαίνει παύση της λειτουργίας για το κοινό των μη αδειοδοτημένων εγκαταστάσεων (δελφινάριο). Για τους λόγους αυτούς έχουν υποβληθεί μηνύσεις και έχουν κατασχεθεί από το δασαρχείο και τα 11 δελφίνια.

 

Παρόλες τις παραπάνω παραβάσεις, η εν λόγω εταιρεία εξακολουθεί απρόσκοπτα και ανεξέλεγκτα να χρησιμοποιεί τα κατασχεθέντα δελφίνια και να πραγματοποιεί παραστάσεις στον ίδιο χώρο με κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

 

Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν. 4039/2012, «απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες» ενώ «Αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του άρθρου 12 είναι ο Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

 

Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος σας είναι ενήμερος για τη λειτουργία της μη αδειοδοτημένης επιχείρησης, των παραβάσεων της σχετικής νομοθεσίας και τη μη συμμόρφωση με τις υποδείξεις και τις αποφάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για τη διακοπή της λειτουργίας της, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να λειτουργεί ανεξέλεγκτα για περισσότερο από δύο χρόνια!

 

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας, ήτοι την επιβολή κάθε νόμιμων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων προς κάθε υπεύθυνο και τη διακοπή των παραστάσεων.  

 

Η αναφορά σας (σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3242/2004 (ΦΕΚ 102/Α’/24-5-2004 σχετικά με την υποχρέωση των Διοικητικών Αρχών να απαντούν σε αιτήματα πολιτών) να αποσταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pfpomospondia@gmail.com».

 

 

Δείτε επίσης Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΑ

 


Όνομα:
Σχόλιο:
 
 
Created by | INCOM CMS