Υμηττός
Ακυρώθηκε το προεδρικό διάταγμα Υμηττoύ

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

 

Ακυρώθηκε το προεδρικό διάταγμα για τον Υμηττό, που εκδόθηκε το 2011, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας με επτά αποφάσεις του, δικαιώνει τους επτά δήμους που είχαν προσφύγει ακόμα και στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Είχε προηγηθεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2015 (είχε προσφύγει ο Δήμος Κρωπίας), στο οποίο είχε υποβάλλει προδικαστικό ερώτημα το Συμβούλιο Επικρατείας που είχε κρίνει ότι το Προεδρικό Διάταγμα για τον Υμηττό, που θεσπίστηκε το 2011, έπρεπε να είχε συνοδευτεί από εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, απόφαση που ουσιαστικά οδηγεί στην ακύρωσή του.

 

Το δικαστήριο δυο χρόνια μετά, δικαίωσε τους προσφεύγοντες που ήταν οι δήμοι Κρωπίας, Βάρης -Βούλας – Βουλιαγμένης, Ελληνικού  - Αργυρούπολης, Παπάγου - Χολαργού, Ηλιούπολης, Παιανίας και Γλυφάδας. Έτσι αποτράπηκε η εφαρμογή συγκεκριμένων ακραίων ρυθμίσεων που περιελάμβανε το ως άνω π.δ. και έπλητταν δυσανάλογα και χωρίς αποχρώντα λόγο δημοσίου συμφέροντος σημαντικό αριθμό ιδιοκτητών σε ολόκληρη την περιφέρεια του Υμηττού.

 

Με βάση το ακυρωθέν διάταγμα, ο Υμηττός χωρίστηκε σε πέντε ζώνες, με τη σημαντικότερη (α’ ζώνη απόλυτης προστασίας) να καταλαμβάνει το 88,5% του όρους (δηλαδή 93.000 στρέμματα, επί συνόλου 105.000 στρεμμάτων). Στη ζώνη αυτή απαγορεύτηκε κάθε νέα δόμηση, καθώς η πρόβλεψη περί «αναψυκτηρίων» του παρελθόντος είχε αποδεδειγμένα οδηγήσει στην ανέγερση κατοικιών, ενώ από την πλευρά των Μεσογείων καταλάμβανε μεγάλες εκτάσεις με ελαιόδεντρα και αμπέλια.

 

Το 2014 η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ’ αριθμ. 2996/2014 απόφασή της απέστειλε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης 4 προδικαστικά ερωτήματα και στις 10 Σεπτεμβρίου  2015 Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υπ’ αριθμ. C453/14 απόφασή του αποφάνθηκε ότι βάσει της οδηγίας 2001/42 απαιτούνταν στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση πριν από τη θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος.

 

Δύο χρόνια μετά, στις 10 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και σήμερα εξέδωσε 7 αποφάσεις (2355-2361/2017) με τις οποίες έγιναν δεκτές οι αιτήσεις των εν λόγω 7 Δήμων της Αττικής.

 


Από: Νυφίτσα
 Όταν Δήμαρχος και Δημότες είναι ενωμένοι , κάθε πρόβλημα θα ξεπερνιέται για ένα καλύτερο Κορωπί.
Μπράβο στον Δήμαρχο Κιούση που κάτω από την εποπτεία του και με την συμβολή του κου Παπακωνσταντίνου , νικήσαμε.
Από: ΜΕΣΟΓΙΤΗΣ
 ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΡ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΞΕ! ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΧΑΝΟΝΤΟΥΣΑΝ... ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!
Από: Διονύσης Κερασιώτης (Δημοτικός Σύμβουλος ΠΡΩΤΟΒΟΥΛ
 Θετική η εξέλιξη αυτή για το Δήμο μας αλλά δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς. Κερδίσαμε μια μάχη αλλά όχι ακόμα τον πόλεμο. Το ακυρωθέν Προεδρικό Διάταγμα θα αντικατασταθεί από νέο και πρέπει να ασκήσουμε κάθε δυνατή επιρροή ώστε να είναι συμβατό με τα συμφέροντα του Κορωπίου.

Χρειάζεται επίσης μεγάλη προσοχή για το πώς θα συνδυαστεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα με τις απαράδεκτους σχεδιασμούς για τη χωροθέτηση δράσεων διαχείρισης απορριμμάτων στα λατομεία δίπλα στην πόλη μας.
Από: Mairoula G.
 Μήπως γνωρίζεις κάτι Διονύση Κερασιωτη που δεν γνωρίζουμε εμείς;
Τον πόλεμο κερδίσαμε αγαπητέ συμβουλε.
Πριν πουλήσεις πνεύμα, θα μας πεις εσύ ποια είναι η θέση σου για το Διαταγμα Υμηττού;
Από: kone
 Τώρα που ακυρώθηκε το διάταγμα τι ισχύει; Πρέπει να γίνει αναλυτική ενημέρωση.

Mairoula G. δεν έχω καμία σχέση με το Δ. Κερασιώτη, αλλά από ότι γνωρίζω όλες οι νυν και πρώην δημοτικές αρχές, δημοτικοί σύμβουλοι και παρατάξεις (ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ) είχαν κοινή θέση για το Π.Δ. Υμηττού και οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες. Ας μην αναζητούμε διχόνοιες εκεί που δεν υπάρχουν.
Από: Mairouls G.
 
#kone
Η μαγιονέζα χρησιμεύει στις σαλάτες και όχι στο όλοι είναι ίδιοι καλοί ή κακοί.
Ήμουν παρούσα και θυμάμαι ποιοι ήταν στους αγώνες για να πέσει το διάταγμα.
Η Αναγέννηση που μετά έγινε ΠΠΚ και οι άνθρωποι της ήταν απών από όλα. Δεν μιλάμε για ευχολόγια αλλά για πραγματική μάχη.
Εάν σήμερα κάποιοι "λίγοι" κατηγορούν την Δημοτική αρχή για ολιγορια στο θέμα των σκουπιδιών, τότε οι υπεύθυνοι είχαν μόνιμο στασίδι τον καναπέ τους.
Από: Σουρτα-Φερτα
 Στις νίκες όλοι μαζί.
Στις ήττες μόνος.
"Σοφοι" δημότες έχουν κατακλύσει το Κορωπί.
Ας είναι καλά ο Κιούσης και η επιλογή Παπακωνσταντίνου γιατί εάν περιμέναμε σε απόψεις περί διαγωνισμών για εύρεση δικηγόρου καλυτερου-φθηνοτερου που ήθελαν κάποιοι αντιπολιτευτικοι κύκλοι, θα μας έκλαιγαν οι ρέγγες τώρα.
Από: ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΊΟΥ ΝΤΟΥΝΗ
 Άμα θες ........kone, διοργανώνουμε μια αντί συγκέντρωση για να επανέλθει το Διάταγμα της Μπιρμπίλης.
Μετά θέλω κέρασμα παγωτό από εσένα και τον ομοϊδεάτη Διονύση Κερασιωτη(;;;;;;;;;;;).
Δεν ξέρω για τις χρήσεις γης αλλά ελπίζω σύντομα να δω στον Υμηττό κανένα μποστάνι με λεμονιές, φυστικιες, και τίποτα ζώα (κατσικουλες,χήνες).
Από: ΜΕΣΟΓΙΤΗΣ
 ΜΠΟΡΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ;
Από: Νυφίτσα
 Στο προηγούμενο ΠΔ Υμηττου αλλά και στο τωρινό, οι στοκοι ........ ΜΕΣΟΓΙΤΗ δεν επιτρέπονται .
Όποιος βρει κάποια ευθύνη ας την επιστρέψει στον ΜΕΣΟΓΙΤΗ.
Όνομα:
Σχόλιο:
 
 
Created by | INCOM CMS